Zingeving

‘Nood leert bidden’ kennen we als spreekwoord. Maar als de zaken voorspoedig gaan vergeten we dat wel eens. Inspelend op de behoefte aan meer bezieling bieden de fraters ruimte voor retraite en bezinning.

Kloosterhotel Zin, Nederland

Kloosterhotel ZIN is ontstaan uit de wens van de Fraters van Tilburg om aan hun klooster ‘Huize Steenwijk’ in Vught een nieuwe bestemming te geven, passend bij hun spirituele traditie. Ze zagen dat er in Nederland een actuele nood speelde in de relatie tussen werk, zingeving en spiritualiteit. Het klooster werd grondig verbouwd, en op 27 januari 2001 opende Kloosterhotel ZIN zijn deuren.

Kloosterhotel ZIN faciliteert en biedt programma’s voor groepen uit onder meer het bedrijfsleven, de overheid, zorg- en onderwijsinstellingen en de kerk. De fraters en andere bewoners van fratercommuniteit Eleousa leveren een onmisbare bijdrage aan de gastvrijheid van ZIN.

Retiro Vicente de Paulo (Brazilië)

In het bergland in de buurt van de stad Belo Horizonte ligt het conferentie- en bezinningsoord Retiro Vicente de Paulo in Igarapé. De fraters bieden er gastvrijheid aan groepen religieuzen en leken, die er cursussen en retraites kunnen volgen. Frater Frater Henrique Matos, oprichter en directeur van de Retiro:

Onze congregatie staat in een actieve traditie, maar heeft ook een contemplatieve kant. We hebben hier een omgeving geschapen waarin mensen tot zichzelf kunnen komen en Gods Woord kunnen overdenken. We willen dat Gods barmhartigheid voor mensen hier heel concreet te ervaren is.

Het bezinningscentrum retiro Vicente de Paulo ligt in een arme omgeving. De fraters nemen ook actief deel aan christelijke basisbewegingen die de plaatselijke bevolking ondersteunen.