Indonesië

Verreweg de grootste groep fraters is tegenwoordig afkomstig uit Indonesië. De fraters hebben daar 19 communiteiten.


Werkbezoek algemeen bestuur, Lembata, Indonesië (2013)

Fraters in Indonesië

De fraters zijn sinds 1923 in Indonesië aanwezig. Ze begonnen er met scholen op Sumatra (Padang vanaf 1923 en Medan vanaf 1926) en op Sulawesi (Manado en Tomohon vanaf 1924 en Makassar vanaf 1934). De situatie van de scholen en communiteiten is in de loop der vorige eeuw uiteraard zeer veranderd, maar nog steeds zijn er fraters op deze plaatsen aan het werk. In Manado en Tomohon zijn nu een postulaat en noviciaat gevestigd. In de universiteitsstad Yogyakarta bevindt zich een bestuurs- en studiehuis. Daarnaast zijn er nog een zevental andere eilanden waar de fraters scholen of projecten hebben.

 

Op dit moment zijn er fratercommuniteiten in de volgende plaatsen: Yogyakarta (Java), Medan, Pematang Siantar, Balige en Aek Tolang (Sumatra), Gunung Sitoli (Nias), Banjarmasin en Tarakan (Kalimantan), Manado, Tomohon, Palu, Ge’tengan en Makassar (Sulawesi), Ambon en Langgur (Molukken), Lembata (Flores) en SoE (West-Timor).

Momenteel zijn er nog twee Nederlandse missionarissen werkzaam in deze CMM provincie, maar de meeste fraters in Indonesië komen hier zelf ook vandaan. In het postulaat en noviciaat wonen ook jonge fraters uit Oost-Timor: zij krijgen hier hun religieuze vorming.

 


Eeuwige geloften van 7 fraters in Medan (2011)

Frater Don Bosco School in Tarakan, Indonesië (2012)

Een oude onderwijstraditie

Van oudsher hebben de fraters in Indonesië gewerkt in het onderwijs: de zorg voor scholen en internaten was overal een kernactiviteit van de congregatie. Dat is in Indonesië nog steeds zo, maar er is wel een vrij grote diversiteit in de soort scholen die de fraters er beheren. Ze hebben meerdere scholen onder hun hoede, verspreid over verschillende plaatsen. Het zijn vooral middelbare scholen, vaak gecombineerd met een internaat voor de kinderen die niet elke dag naar huis kunnen.

 

Fraterscholen en internaten in Indonesië

Aek Tolang: internaat voor jongens
Balige: internaat voor jongens
Banjarmasin: hogere middelbare school
Banjarmasin: internaat voor jongens
Gunung Sitoli: internaat voor jongens
Lembata: hogere middelbare school
Lembata: internaat voor jongens
Manado: kleuterschool, lagere school, middelbare school
Tarakan: kleuterschool, lagere school, middelbare school
Tarakan: internaat voor meisjes
Tomohon: kleuterschool, lagere school,  middelbare school
Tomohon: jongensinternaat, meisjesinternaat


Frater Don Bosco School in Banjarmasin, Indonesië (2012)

Stichting Don Bosco Manado

De fraterscholen en internaten in Indonesië zijn ondergebracht in de Stichting Don Bosco Manado, een overkoepelend orgaan, opgericht door de Fraters CMM in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het motto van de stichting luidt: ‘Fides, Scientia et Fraternitas’, ‘Geloof, Kennis en Broederschap’. Hiermee worden het charisma en de waarden van de spiritualiteit van de congregatie in het onderwijs hoog gehouden.

Samenwerking

Op alle scholen werken de fraters samen met een team van leken-leerkrachten: de aanwezigheid van de fraters is vaak essentieel voor de opbouw, de identiteit en de continuïteit. Naast het onderwijs vinden op de scholen nog andere activiteiten plaats: de fraters verzorgen er katecheselessen, beheren soms een bibliotheek en ondersteunen activiteiten op het gebied van sport en muziek. Zo zijn de scholen een centrum van maatschappelijke, culturele en ook religieuze vorming.

 


Wapen van de Stichting Don Bosco Manado

Frater Marius in de polikliniek van Ge’tengan, Indonesië (2017)

Andere werkgebieden

Behalve in het onderwijs zijn er fraters werkzaam in het parochiepastoraat, sommigen werken ter ondersteuning van onze communiteiten, en in de gezondheidszorg. De fraters beheren twee poliklinieken: in Aek Tolang (Sumatra) en in Ge’tengan (Sulawesi). Daarnaast hebben de fraters ook  enkele winkels met religieuze artikelen, in Ambon (Maluku), Gunung Sitoli (Nias), Medan (Sumatra) en Manado (Sulawesi).

Werken met andere instellingen

Een aantal fraters is werkzaam voor externe organisaties, bijvoorbeeld voor instellingen van het bisdom of op scholen van andere religieuze congregaties. Ze hebben daar bijvoorbeeld een baan als docent, of directeur, verpleegkundige of maatschappelijk werker.