Nederland en België

We hebben op dit moment in Nederland en België, buiten het Generalaat, drie communiteiten. Dat zijn er veel minder dan vroeger, vanwege het afgenomen aantal fraters zijn veel communiteiten gesloten. We hebben echter niet alleen huizen afgebroken of overgedragen, maar gelukkig ook enkele nieuwe communiteiten kunnen openen. Want we willen bewust blijven werken aan toekomst van het religieuze leven hier.

Communiteit Joannes Zwijsen (Tilburg)

Naast het bestuursgebouw van onze congregatie (het Generalaat) bevindt zich het woonzorgcentrum dat de naam draagt van onze stichter, Joannes Zwijsen. Het biedt onder andere onderdak aan de communiteit Joannes Zwijsen, waar onze oudere fraters wonen en als het nodig is verzorging en verpleging ontvangen.

De communiteiten van het Generalaat en Joannes Zwijsen bevinden zich op ‘heilige grond’. Op dit terrein stond vroeger namelijk het Moederhuis van de fraters, waar de congregatie in 1844 begon en veel van haar activiteiten opstartte.

Communiteit Eleousa (Vught)

De naam Eleousa komt uit het Grieks en betekent: de barmhartige. De leden van de Eleousacommuniteit zijn onder andere nauw betrokken bij activiteiten in het naastgelegen Kloosterhotel ZIN. Ook bieden zij ondersteuning aan de Beweging van Barmhartigheid, waarvan het secretariaat gevestigd is in de communiteit.

Kloosterhotel ZIN is ontstaan uit de wens van de Fraters van Tilburg om aan hun klooster ‘Huize Steenwijk’ in Vught een nieuwe bestemming te geven, passend bij hun spirituele traditie. Ze zagen dat er in Nederland een actuele nood speelde in de relatie tussen werk, zingeving en spiritualiteit. Het kloosterhotel is een inspirerende plaats geworden waar mensen in gesprek gaan over de persoonlijke en maatschappelijke betekenis van werk. Daarnaast wordt het kloosterhotel elke zomer twee weken gereserveerd voor gezinnen die zelf geen financiële middelen hebben om op vakantie te gaan. De fraters van de Eleousa-communiteit verzorgen dan samen met vrijwilligers een programma met diverse activiteiten; de vakantievierdaagsen.

Communiteit St. Jan Berchmans (Zonhoven)

De eerste communiteit in België van Fraters CMM werd in 1851 opgericht in Maaseik. Later volgden vestigingen in Hasselt, Houthalen, Lanaken en Zonhoven. De CMM-regio België werd op 1 augustus 2012 opgeheven vanwege het sterk teruglopend aantal fraters. Sindsdien vallen de fraters in België rechtstreeks onder het generaal bestuur.

De laatste Belgische fraters verhuisden begin 2013 naar woonzorgcentrum ‘Het Dorpvelt’ te Zonhoven. Dit centrum verrees in de tuin van hun oude fraterhuis, waar de communiteit St. Jan Berchmans was gevestigd.