Nederland en België

We hebben op dit moment in Nederland en België, buiten het Generalaat, vier communiteiten. Dat zijn er veel minder dan vroeger, vanwege het afgenomen aantal fraters zijn veel communiteiten gesloten. We hebben echter niet alleen huizen afgebroken of overgedragen, maar gelukkig ook enkele nieuwe communiteiten kunnen openen. Want we willen bewust blijven werken aan toekomst van het religieuze leven hier.

Communiteit Joannes Zwijsen (Tilburg)

Naast het bestuursgebouw van onze congregatie (het Generalaat) bevindt zich het woonzorgcentrum dat de naam draagt van onze stichter, Joannes Zwijsen. Het biedt onder andere onderdak aan de communiteit Joannes Zwijsen, waar onze oudere fraters wonen en als het nodig is verzorging en verpleging ontvangen.

De communiteiten van het Generalaat en Joannes Zwijsen bevinden zich op ‘heilige grond’. Op dit terrein stond vroeger namelijk het Moederhuis van de fraters, waar de congregatie in 1844 begon en veel van haar activiteiten opstartte.

Communiteit Elim (Tilburg)

In een nieuwbouwwijk van Tilburg-West bevindt zich de Elimcommuniteit. Elim is de naam van een oase in de woestijn. Ook het Tilburgse Elim wil een pleisterplaats zijn in de stad: een plek waar mensen op verhaal kunnen komen en nieuwe geestelijke bronnen aanboren. In de Elimcommuniteit is er regelmatig een inlooplunch. Wie ervoor voelt om samen met anderen, vreemd of bekend, de broodmaaltijd te gebruiken, schuift tegen 12.15 uur aan. De fraters hopen met deze inlooplunch aandacht te schenken aan mensen die zich eenzaam voelen en behoefte hebben aan contact. De Elimcommuniteit verzorgt ook meditaties, filmavonden, en workshops. Momenteel wordt in Elim de start voorbereid van een leefgroep van jonge mensen – globaal tussen 20 en 30 jaar. Daarbij gaat het om christelijk gemeenschapsleven, waarin gebed, compassie en gemeenschap centraal staan. Op de website van de Elimgroep (www.elimgroep.nl) vindt u meer informatie.

Communiteit Eleousa (Vught)

De naam Eleousa komt uit het Grieks en betekent: de barmhartige. De leden van de Eleousacommuniteit zijn onder andere nauw betrokken bij activiteiten in het naastgelegen Kloosterhotel ZIN. Ook bieden zij ondersteuning aan de Beweging van Barmhartigheid, waarvan het secretariaat gevestigd is in de communiteit.

Kloosterhotel ZIN is ontstaan uit de wens van de Fraters van Tilburg om aan hun klooster ‘Huize Steenwijk’ in Vught een nieuwe bestemming te geven, passend bij hun spirituele traditie. Ze zagen dat er in Nederland een actuele nood speelde in de relatie tussen werk, zingeving en spiritualiteit. Het kloosterhotel is een inspirerende plaats geworden waar mensen in gesprek gaan over de persoonlijke en maatschappelijke betekenis van werk. Daarnaast wordt het kloosterhotel elke zomer twee weken gereserveerd voor gezinnen die zelf geen financiële middelen hebben om op vakantie te gaan. De fraters van de Eleousa-communiteit verzorgen dan samen met vrijwilligers een programma met diverse activiteiten; de vakantievierdaagsen.

Communiteit St. Jan Berchmans (Zonhoven)

De eerste communiteit in België van Fraters CMM werd in 1851 opgericht in Maaseik. Later volgden vestigingen in Hasselt, Houthalen, Lanaken en Zonhoven. De CMM-regio België werd op 1 augustus 2012 opgeheven vanwege het sterk teruglopend aantal fraters. Sindsdien vallen de fraters in België rechtstreeks onder het generaal bestuur.

De laatste Belgische fraters verhuisden begin 2013 naar woonzorgcentrum ‘Het Dorpvelt’ te Zonhoven. Dit centrum verrees in de tuin van hun oude fraterhuis, waar de communiteit St. Jan Berchmans was gevestigd.

Communiteit De Vuurhaard (Udenhout) - gesloten in 2020

Vanaf 1901 staat er naast de kerk van Udenhout een fraterhuis. Vanaf die tijd zorgden de fraters in de Petrusschool voor katholiek onderwijs en waren ze volop betrokken bij de Udenhoutse samenleving. Je kwam ze tegen bij de Boerenbond, de voetbalvereniging SSS en het jongenskoor. De laatste 20 jaren hebben de fraters hun levensmotto “barmhartigheid” ingezet voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. In de Vuurhaard vonden gasten uit alle delen van de wereld, gevlucht vanwege oorlogsgeweld, armoede, onderdrukking of discriminatie daar een thuis. Eind 2019 stopte deze opvang. De fraters worden ouder en de fysieke en psychische problematiek van de vluchtelingen wordt ingewikkelder. Reden om er weloverwogen mee te stoppen. Ook het vluchtelingencafé stopte eind december. In 2020 werd de communiteit gesloten.