Fratergeschiedenis in hoofdlijnen
De fratercongregatie is gesticht in 1844 in Tilburg. De stichter, bisschop Joannes Zwijsen, was erg aangegrepen door de armoede die hij tegenkwam in de opkomende fabrieksstad en op het platteland rondom. Veel kinderen kregen nauwelijks onderwijs en er waren maar heel weinig voorzieningen voor de opvang van zieken, ouderen, weeskinderen en gehandicapten.
Zwijsen verzamelde een aantal mannen en vrouwen om zich heen die zich, vanuit de katholieke kerk, voor betere levensomstandigheden in de stad wilden inzetten. Daarin was hij zeer succesvol want de door hem gestichte congregaties van zusters en fraters groeiden enorm snel. Rond 1850 waren er al bijna duizend zusters en meer dan honderd fraters in tal van sociale en kerkelijke projecten aan het werk. Het ging vooral om projecten voor arme mensen, die door Zwijsen ‘werken van barmhartigheid’ werden genoemd.
Om die reden gaf Zwijsen zijn congregaties de naam van barmhartigheid mee, ze heten Zusters en Fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid. In de volksmond worden ze meestal gewoon Fraters van Tilburg en Zusters van de Oude Dijk genoemd, ook al zijn ze in de loop der jaren op veel meer plaatsen aan het werk.
De geschiedenis van de fraters beslaat dus een periode van ruim 170 jaar: in totaal zijn er in die tijd meer dan 3500 fraters geweest (nu zijn dat er zo’n 270 in 8 verschillende landen).
Hieronder vindt u een kort overzicht van de fratergeschiedenis in zes verschillende thematische schermen (klik op de afbeeldingen).