Op 21 mei 1923 werd de eerste communiteit van de fraters CMM in Indonesië geopend, in Padang, op West-Sumatra. Dit jaar viert de Provincie Indonesië haar honderdste verjaardag. Dit wordt natuurlijk groots gevierd. De hoofdfestiviteiten zullen plaatsvinden in en rondom de communiteiten van Lembata, Balige, en Manado. Op 21 mei 2022 werd het jubileumjaar (100 jaar) van de Fraters CMM in Indonesië officieel geopend. Dit kan zeker niet los worden gezien van de voorgangers die zich lieten inspireren door de spiritualiteit van barmhartig en broederschap toen zij voet aan wal zetten op de archipel.
Padang
Het begon allemaal in de stad Padang, op West-Sumatra. Op 21 mei 1923 begonnen de fraters Paulus Jacobs, Severinus Aarts, Hermenigildus Fromm, Theodatus van Oers, en Claudius Kok hun missie in Indonesië. Zij openden twee lagere scholen: de Europese Lagere School en de Hollandse Chinese School. De invloed van de Fraters CMM was groot, vooral op het gebied van onderwijs en jongerenwerk. Er was een liturgiegroep, een toneelgroep, een koor, een muziekband, een sportteam, een bibliotheek en Engelse groep. In 1924 kreeg de school van de fraters een subsidie van de regering en werd erkend als de beste school van die tijd.
In 1928 openden de fraters in Padang een MULO (middelbare school). Na de tweede wereldoorlog ontwikkelde deze school zich tot ‘SMA (hogere middelbare school) Don Bosco Padang’. De situatie in Indonesië was in die tijd niet gemakkelijk. In alle streken van Indonesië, ook in de stad Padang, deden zich onlusten voor. Er waren bijna geen Nederlandse fraters meer, terwijl er onder Indonesische jongens nog weinig roeping was. In december 1976 werd de CMM-communiteit in de stad Padang overgedragen aan het bisdom.
Van Padang naar Manado, Tomohon, Medan…
Ondertussen was het prille werk van de congregatie uitgebreid naar andere delen van Indonesië. Al op 4 september 1924 zetten frater Ernest Ardiaanse en frater Radulf Bax voet aan wal in Manado en Tomohon. In Manado namen ze het onderwijs op de Hollands Chinese School over. In 1927 gingen de fraters ook in Medan aan de slag, met pater Hermenigild Mimpen als directeur van de Hollands Chinese School aldaar.
… En verder
Geleidelijk aan kwamen er steeds meer communiteiten in verschillende delen van Indonesië, en meer en meer Indonesische jonge mannen sloten zich aan. Momenteel zijn er ongeveer 120 fraters in Indonesië. Zij wonen en werken in Bisdom Ambon, Bisdom Sibolga, Aartsbisdom Medan, Aartsbisdom Semarang, Bisdom Manado, Aartsbisdom Makassar, Bisdom Banjarmasin, Bisdom Tanjung Selor, Aartsbisdom Kupang en Bisdom Larantuka.
Er is goede hoop dat de congregatie in Indonesië zich zal blijven ontwikkelen volgens de verwachtingen van de stichter Mgr. Joannes Zwijsen. “Vreugde en hoop, verdriet en angst van de kerk ter plaatse, van de wereldkerk en van alle mensen zullen ook de onze zijn” (Constituties I, 177).
frater Yonas Paso, CMM (Indonesië)
Foto: de eerste 5 fraters in Indonesië, Padang 1923. CMM Centraal Archief
Vorige
Elke dag naar school