Sinds 1998 zijn fraters actief in het gevangenispastoraat in Kenia, in het Fr Grol’s Welfare Project. Het team zamelt geld en middelen in om een gevangenen opleidingen te kunnen bieden en hen te voorzien van recreatieve voorzieningen, boeken, tijdschriften, brillen, volleyballen, voetballen, gereedschap, kleding, schoenen, medicijnen en begeleiding. Deze voorzieningen hebben een heel andere sfeer gebracht in de Keniaanse gevangenissen waar deze organisatie actief is.
Vanaf het moment dat de organisatie werd opgericht, was frater Linus Schoutsen, een Nederlandse missionaris in Kenia, de drijvende kracht achter het project. Helaas moest hij in 2022 om gezondheidsredenen terugkeren naar Nederland. Hij wordt nog steeds gemist in Kenia, zowel door de medewerkers van het Fr. Grol’s Welfare Project als door de gevangenen. Desondanks wordt het werk van de organisatie moedig voortgezet door de huidige medewerkers. Momenteel zijn er twee fraters bij betrokken, frater Francis Otieno Odoyo en frater Paul Orobi.
“Ons werk gaat door, ondanks het afnemende aantal donateurs dat ons werk mogelijk maakt”, zegt frater Paul Orobi, een van de medewerkers. “We hebben daarom ons systeem aangepast. We reizen niet meer zo vaak naar de gevangenissen, maar moedigen het gevangenismanagement aan om ons in onze gemeenschap te bezoeken. Dat werkt heel goed. Ze komen gereedschap, kleding en schoenen ophalen, tijdschriften en andere donaties die we hebben, zoals toiletartikelen en zeep, om maar een paar dingen te noemen.” Frater Paul bezoekt nog af en toe de gevangenissen buiten Nairobi en stelt vervolgens een rapport op over hun behoeften.
Boekpresentatie
Vorig jaar hielp het welzijnsproject een van de ex-gevangenen bij de lancering van haar boek, dat ze in de gevangenis had geschreven: ‘Between Darkness and Death in Prison’ van Tabitha Mwaura. Fr. Grol’s Welfare Project hielp haar ook bij het opzetten van een traject om de kinderen van vrouwelijke gedetineerden brei- en naaivaardigheden bij te brengen.
Nazorg
Fr. Grol’s Welfare Project biedt ook beroepsopleidingen aan binnen de gevangenismuren om gedetineerden voor te bereiden op het leven buiten de gevangenis. Voormalige gevangenen worden ondersteund in een nazorgprogramma. Met de opgedane ervaring en de middelen die via het project worden verstrekt, kunnen ze een ander en beter leven opbouwen. “We hebben een aantal mensen die het goed doen in de timmerwerkplaats, het kleermakersatelier, als metselaar en in de kapperszaak, om maar een paar voorbeelden te noemen”, zegt frater Paul. “In ons nazorgprogramma volgen welzijnswerkers de ex-gedetineerden, waar ze ook terechtkomen, om te zien hoe het met hen gaat. We hebben veel succesverhalen en zowel de gevangenisdirectie als de (ex)gedetineerden zijn blij en dankbaar dat we er voor hen zijn.”
Ondersteuning
Frater Paul Orobi legt uit hoe moeilijk het soms is om het project draaiende te houden. “We hebben niet veel middelen, dus we zijn altijd op zoek naar nieuwe donateurs om ons te helpen bij dit nobele werk.” Ze zijn dan ook erg dankbaar voor de hulp van Tools to Work uit Nederland. In juli 2025 verwachten ze weer een zending gereedschap. Ook enkele lokale bedrijven en organisaties steunen het project. De Witte Paters doneren elke maand tijdschriften en Twiga Stationaries levert schriften. De Centrale Humanitaire Médico-Pharmaceutique (CHMP), een organisatie die zich bezighoudt met gezondheidslogistiek en deur-tot-deur-leveringen aan humanitaire organisaties, levert waardevolle medicijnen. Maar ook de lokale gemeenschap draagt bij: parochianen brengen zeep, schoenen en kleding voor de gevangenen. Scholen doneren tweedehands boeken en lesmateriaal, en krijtjes en pennen.
Gevangenen zijn ook mensen
De situatie van gevangenen in Kenia is vaak erbarmelijk. Na hun vrijlating is het moeilijk om terug te keren in de maatschappij als je eenmaal een ‘gevangenenstigma’ hebt. Het Fr Grol’s Welfare Project richt zich op deze groep ‘verloren’ mensen.
Hulp gevraagd!
Alle beetjes helpen. Bent u één van die mensen die een verschil willen maken? Uw bijdrage is van harte welkom. Doneer snel en eenvoudig via de donatieknop:
of maak uw bijdrage over naar IBAN NL 60 ABNA 0522439055 (BIC: ABNANL2A) t.n.v. ‘Fraters CMM Missieprocuur’, met vermelding van ‘Fr Grol’s Welfare Project’. Hartelijk dank voor uw steun!