Vincent de Paul, ook wel ‘de apostel van de naastenliefde’ genoemd, is een heilige uit vervlogen tijden. De patroonheilige van de werken van barmhartigheid werd door onze stichter bisschop Johannes Zwijsen aan de Fraters CMM gegeven als voorbeeld van dienstbaarheid aan de armen in onze samenleving. Drie van onze instellingen in de provincie Kenia/Tanzania hebben St. Vincentius tot hun patroonheilige gekozen.
Een barmhartige levenshouding
Op onze school, de St. Vincent De Paul Boys’ Primary School in Mosocho, vieren we zijn feest elk jaar op 27 september, maar dit jaar was uitzonderlijk omdat we het vierden op 25 september 2021 – het weekend dat het dichtst bij het feest ligt. Als Vincentiaanse broederschap wijden wij deze dag aan het gezin. Dit jaar hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om stil te staan bij hoe dierbaar hij was voor de armen door zijn barmhartige houding tegenover hen. Paus Franciscus stelt dat naastenliefde centraal staat in de zending van de kerk, en dat wij geroepen zijn die te delen met de wereld, vooral met hen die in nood verkeren, net zoals Vincent De Paul deed.
Jezus bekend maken aan de armen
Brandend van verlangen om Jezus bekend te maken aan de armen, wijdde Vincentius zich hartstochtelijk aan de prediking, vooral door volksmissies en door zorgvuldige aandacht voor de opleiding van priesters. Hij hanteerde op natuurlijke wijze een “kleine methode”, waarbij hij eerst sprak over zijn leven en met grote eenvoud, op een vertrouwde en eenvoudige manier. De H. Geest gebruikte hem als het middel voor een grote uitstorting van vrijgevigheid in de Kerk. Geïnspireerd door de eerste christenen die “één van hart en ziel” waren (Handelingen 4,32), stichtte Sint Vincentius broederschappen en zusterschappen van Liefde, die zorgden voor hen die in de grootste nood verkeerden door in gemeenschap te leven en vreugdevol hun bezittingen te delen, in de overtuiging dat Jezus en de armen de schat van grote waarde zijn. Zoals hij graag herhaalde: “Als je de armen bezoekt, ontmoet je Jezus.”
Als school zetten wij ons ook in om de armen in onze omgeving te helpen. Wij schenken leermiddelen aan onze naburige scholen en werken mee aan het onderwijs van behoeftige kinderen uit de omgeving. De eerste is juist klaar met zijn middelbare schoolopleiding en gaat dit jaar naar de universiteit. De tweede zit in klas 4 en twee in klas 1. Momenteel hebben we twee kinderen in klas 6 die door de school worden ondersteund. Dit is bedoeld om de ‘shirikisho’ geest van St. Vincent de Paul ook vandaag de dag te laten voortleven.
Doopsel en eerste Heilige Communie
De eucharistieviering is altijd onze eerste prioriteit op de dag waarop wij nieuwe leden in de katholieke kerk ontvangen. Dit jaar werden 12 jongens toegelaten tot het sacrament van het doopsel, terwijl 24 anderen de eerste heilige communie ontvingen. De viering werd voorgegaan door pater Stephen Orioki, verantwoordelijke van de parochie Nyabururu, en bijgewoond door ouders en peetouders. Leraren en leerlingen waren eveneens aanwezig om de nieuwe leden morele steun te bieden bij hun inwijding tot het christendom.
Na de mis kregen de ouders en peetouders de gelegenheid om hun kinderen aan te moedigen de goede leer van Vincent de Paul te volgen, zoals onder andere de deugden van gehoorzaamheid en nederigheid.
Standvastig in het geloof
In zijn homilie vroeg pater Stephen de catechumenen om standvastig te blijven in hun geloof en niet te wankelen of hun aandacht te verliezen. Hij drong er ook bij ouders en peetouders op aan om met hen mee te gaan in hun geloof, vooral als ze opgroeien. Ook werd hun geleerd hoe belangrijk het is om zowel op school als thuis met elkaar te delen en barmhartig voor elkaar te zijn. Als christenen moeten we ons door Gods geest laten leiden op deze geloofsreis.
De hoofdonderwijzer, frater Elijah Agilo, feliciteerde de catechumenen met hun doorzettingsvermogen en hun succesvolle catechese. Dank aan frater Duncan Wafula die de leiding op zich nam om ervoor te zorgen dat deze jongens een stap in hun christelijk leven zetten. Vincent de Paul was inderdaad een geschenk van God voor ons als Fraters CMM, omdat zijn deugden altijd een leidraad zijn geweest voor ons apostolaat, waar we ook werken.
Toewijding in dienstbaarheid
Wat mij het meest raakt in onze school is de inzet en toewijding van de fraters, wat ook zijn weerslag heeft gehad op het personeel. Dit heeft veel ouders ertoe aangezet hun kinderen naar onze school te brengen. Blijkbaar volgen zelfs niet-katholieke leerlingen catechese en vragen soms om in de katholieke kerk gedoopt te worden, ook al kan dat alleen met toestemming van een ouder(s), wat sommige ouders wel toestaan. Moge God het werk van onze handen zegenen.
Frater Videlis Minyega, Kenya

Vorige
Nieuwe missie in Zambia