Uit het archief van de fraters

Foto´s, voorwerpen en verhalen uit het archief van de Fraters van Tilburg: op 7 februari verscheen ´Uit het archief van de fraters´, een rijk geïllustreerd boek, geschreven door Rien Vissers, de archivaris van de fraters, en Han van Meegeren van Gianotten.

7 februari 2014

Het boek is het vierde in de serie ‘In Tilburg’, uitgegeven door Gianotten Printed Media. Uit de inleiding: “De fraters hebben een centraal archief dat gehuisvest is in het generalaat aan de gasthuisring 54 in Tilburg. Met zijn ruim 700 meter hoort het tot de grootste in zijn soort in Nederland. Deelarchieven hebben enerzijds betrekking op fraterhuizen en daaraan verbonden scholen, anderzijds op individuele fraters. Het archief herbergt ook veel voorwerpen en duizenden foto’s. Het archief kreeg zijn huidige vorm in 1963 met de benoeming van frater Theodoor Jansen tot archivaris. Zijn opvolgers waren frater Caesario Peters (1976-1992) en frater Jan Heerkens (1992-2008).”

Sinds 2009 wordt het archief beheerd door archivaris Rien Vissers. In de inleiding vertelt hij hoe het idee voor dit boek werd geboren: “Vrijwel meteen trof ik bij mijn werk allerlei materiaal dat naar mijn idee garant stond voor veelsoortige inkijkjes in het leven van de fraters in de afgelopen eeuw.”

De website van CuBra (Cultureel Brabant) vermeldt naar aanleiding van de publicatie: “Sommige archieven zijn meer dan een stoffige verzameling van feiten op papier, en het archief van de fraters van Tilburg is er daar een van.”

Ook het Brabants Dagblad wijdde op 7 februari meteen een enthousiast artikel aan het boek, inclusief enkele foto’s. Bij een foto uit 1944, van fraters die zich hadden aangesloten bij de BB (Bescherming Bevolking), schrijft de recensent: “Zie ze daar staan en hurken: tien mannen met helmen op, spades in de handen en touwen om hun schouders. Sommigen proberen onverschrokken te kijken, maar een echt stoere indruk geeft de foto niet. Al is het maar omdat de mannen geen uniformen dragen, maar zwarte togen. De foto van de tien fraters van Tilburg, die als leden van de Bescherming Bevolking in 1944 paraat zijn bij het moederhuis aan de Gasthuisring, is een van de pareltjes…”

Benieuwd naar de rest van het boek? Het is voor 11,75 euro verkrijgbaar bij boekhandel Livius in Tilburg, boekhandel Buitelaar in Goirle, en de Bruna-winkels in Tilburg en Berkel-Enschot.