Het geschreeuw van de melaatsen is als de schreeuw van de familie die hun dochter verliest en om hulp smeekt. Ik kan niet anders dan er naar luisteren en proberen een antwoord te geven.

Noodkreet


“Frater… frater…! Help alstublieft…! Genees alstublieft ons kind …!” Hartverscheurend schreeuwend kwamen een moeder en grootvader ’s-ochtends vroeg de polikliniek St. Lukas in Aek Tolang binnen rennen. Een klein meisje werd naar binnen gedragen. De moeder ging terug naar huis  want ook zij voelde zich niet goed. Het meisje was ernstig uitgedroogd. Sinds twee dagen had ze last van diarree, braken en koorts. Ik kon haar niet meer redden.

Ik bracht haar lichaam naar het huis van haar grootvader. “Frater, we hebben geen geld maar onderzoek alstublieft mijn andere kleinkinderen anders sterven ze ook zoals deze kleine prinses.” Het meisje had twee broertjes van 7 en 11 jaar oud. Ik nam de jongens mee naar de kliniek en liet ook de moeder naar de kliniek brengen. Ik gaf hen een infuus, want ook zij hadden uitdrogingsverschijnselen. Na de middag knapten ze op.
De ziekte die deze familie trof heeft twee onderliggende oorzaken: gebrek aan kennis over hygiëne & gezondheid en armoede. “Zoiets kan meer mensen overkomen”, dacht ik, “en dat enkel wegens gebrek aan voorlichting. Wat kan ik doen? Niet alleen voor dit gezin maar ook voor andere kwetsbare families?”

De situatie raakte me en ik wilde iets doen. Met hulp van PERDHAKI (een organisatie voor gezondheidszorg) in het bisdom Sibolga, samen met enkele welwillende mensen die actief zijn in de gezondheidssector, vormden we een team: het Baksos (sociaal werk) Team Perdhaki Bisdom Sibolga. We verzamelden fondsen, medicijnen en middelen ten behoeve van persoonlijke hygiëne. We verzorgen consulten, geven gezondheidsvoorlichting en medicatie. Sinds de oprichting in 2016 hebben we al veel mensen kunnen helpen. Ook in afgelegen gebieden en dat is echt een geschenk van God.

Tijdens de huidige Covid-19 pandemie delen we maskers uit en we bieden bonenpap en eieren –voedzaam en gezond – aan gezondheidswerkers. We verstrekten ook voedselpakketten aan zo’n 200 noodlijdende gezinnen. We werken samen gestaag verder in vreugde en verdriet. Onze slogan is “Caring and Sharing” (Zorgen en Delen).

De gebeurtenis waarmee ik dit verhaal begon doet me denken aan het verhaal van Jezus’ genezing van tien melaatsen: “Jezus, Meester, heb medelijden met ons” (Lucas 17:13). Het geschreeuw van de melaatsen is als de schreeuw van de familie die hun dochter verliest en om hulp smeekt. Ik kan niet anders dan er naar luisteren en proberen een antwoord te geven.

frater Agustinus Farneubun CMM (Aek Tolang, Indonesië)