We willen de barmhartigheid van God zoals Jezus ons heeft geleerd zichtbaar, hoorbaar en voelbaar maken in het leven van elke dag.

Barmhartigheid zichtbaar, hoorbaar en voelbaar maken


Die woorden zichtbaar, hoorbaar en voelbaar zijn belangrijk: ze geven aan dat de barmhartige liefde van God in onze zending concreet gestalte krijgt en voor anderen werkelijkheid wordt.

Zichtbaar is de barmhartigheid in ons werk, in onze projecten en onze gemeenschappen. Zichtbaar wordt ze in ons onderwijs en onze zorg, en vooral in onze dienende opstelling en bereidheid om te helpen. Doordat barmhartigheid zichtbaar wordt, kan ze ook anderen inspireren en tot voorbeeld zijn.

Barmhartigheid kan ook op verschillende manieren hoorbaar zijn: door ons getuigenis van Gods liefde, door onze verhalen over onze toewijding en onze roeping, door de boodschap die wij als gemeenschap wereldwijd mogen uitdragen. Maar ook in het klein, als we woorden kunnen geven aan pijn, eenzaamheid en verdriet en voor mensen in nood een ‘verlossend woord’ mogen spreken.

Voelbaar is barmhartigheid eigenlijk altijd. Er zijn vaak helemaal geen woorden nodig om barmhartige dingen te doen.

We kunnen ons mededogen ook stilletjes en in het verborgene uiten, barmhartigheid is van nature bescheiden en blijft vaak onzichtbaar. Een teken van barmhartigheid kan al zijn om eenvoudig aanwezig te zijn, soms is het zelfs het enige dat we kunnen doen. Ook in dat gewone nabij zijn is barmhartigheid voelbaar: voor de ander én voor ons zelf, in wat we mogen geven en mogen ontvangen.

frater Harrie van Geene CMM (Nederland)