Ik ben al meer dan 24 jaar frater, en mijn medebroeders zijn inmiddels mijn meest naaste familieleden geworden.

Een familiegeschiedenis


Frater Paul Onyango Onyisi is afkomstig uit Kenia maar woont en werkt al sinds 2004 in Namibië. Hij is vormingsleider voor de postulanten. Samen met deze jongens verkent hij hun roeping, en leert hen de eerste beginselen van het religieuze leven. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van katechese, maar vooral ook door gesprekken rondom vragen als: wat is mijn motivatie om frater te worden? Wat betekent het om frater CMM te zijn? Het gemeenschapsleven binnen de congregatie is anders dan het gezinsleven dat ze van huis uit kennen. Frater Paul helpt de postulanten op weg. “We doen het samen,” is zijn uitgangspunt. “Samen koken, samen eten, samen bidden, samen leven”. Dat is een basis voor broederschap, net als in een gezinssituatie, maar toch anders.

“Ik ben al meer dan 24 jaar frater,” vertelt frater Paul, “en mijn medebroeders zijn inmiddels mijn meest naaste familieleden geworden.” Paul ervaart dat niet alleen in de communiteit of in de fratergemeenschap in Namibië, maar ook wereldwijd, en door de geschiedenis heen. “Ik bezocht laatst de oudere fraters in Nederland en België. Ze vertelden me verhalen over vroeger, over hun eigen geschiedenis als frater, en ik luisterde er graag naar want ik realiseerde me: dit zijn mijn broeders, en dit is dus mijn familiegeschiedenis!”

Paul heeft een originele kijk op barmhartigheid. “We zeggen vaak: barmhartigheid is wat we doen, maar feitelijk is het iets wat we ontvangen. Je kunt allerlei goed werk doen, maar degene die het ontvangt, is degene die het herkent als barmhartigheid. Barmhartigheid in de vorm van goede gezondheid, of genezing van ziekte, of bescherming, een luisterend oor, goede raad, of een voedzame maaltijd. En als we in deze dingen God kunnen herkennen, ervaren we Zijn barmhartigheid.”

Nathalie Bastiaansen