Tilburg, 13 mei 2025
Inmiddels is bij veel mensen bekend dat de Fraters CMM het huidige Generalaat in Tilburg gaan verlaten. Het gebouw is te groot, en niet rendabel om als bestuursgebouw en kleine communiteit in stand te houden. Het monumentale gebouw is verkocht aan Maas-Jacobs Vastgoed en krijgt een nieuwe bestemming.
In 2021 gaf het Generaal Kapittel van de Fraters CMM het dringende advies om alternatieven te onderzoeken voor de huisvesting van het hoofdbestuur aan de Gasthuisring 54 te Tilburg. Het gebouw, in 2016 aangewezen als gemeentelijk monument, was sinds 1962 de zetel van het generaal bestuur. Ruim zestig jaar lang was dit het bestuurlijke hart van de congregatie. Het stond symbool voor vernieuwd fraterleven, een ambitieuze en barmhartige onderwijsmissie en hoopvol werken aan een betere wereld. Die missie is onveranderd, al ligt het accent nu op de missie in Afrika en Azië, en zijn de leden van het generaal bestuur op één na afkomstig uit Kenia en Indonesië.
Nieuw bestuurshuis
Samen met de vastgoedadviseur Van de Water Makelaars heeft het generaal bestuur verschillende opties voor de huisvesting van het bestuur grondig onderzocht. De conclusie was dat verkoop van het gebouw aan de Gasthuisring en verhuizing naar een kleiner gebouw de enige toekomstbestendige optie is. Het generaal bestuur zal gaan wonen en werken in voormalig fraterhuis Elim, het pand aan de Schiphollaan in Tilburg waar tot 2020 een kleine fratercommuniteit gevestigd was. Het generaal bestuur verwacht in maart 2026 naar Elim te verhuizen.
Vanuit historisch en erfgoedperspectief is dit geen gemakkelijke beslissing geweest. Het is echter een keuze die de congregatie moet maken wil zij haar missie kunnen voortzetten in de landen waar de fraters nog volop actief zijn. De verhuizing naar een kleiner pand brengt ook een aantal andere belangrijke veranderingen met zich mee. Het graf van frater Andreas wordt overgebracht naar de begraafplaats van de congregatie op landgoed Steenwijk (bij Kloosterhotel ZIN) in Vught. Het zeer omvangrijke CMM-archief is al grotendeels verhuisd naar het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in Sint Agatha.
Herbestemming Gasthuisring
Aanvankelijk hoopte het bestuur een koper te vinden die het gebouw een herbestemming op het gebied van onderwijs kon geven, in lijn met de missie van de fraters. Jammer genoeg bleek dit plan niet haalbaar. De gebouwen aan Gasthuisring 52 en 54 en de bijbehorende tuin zijn nu zoals gezegd aangekocht door Maas-Jacobs Vastgoed. Op 8 mei 2025 zijn de contracten ondertekend.
Maas-Jacobs richt zich binnen dit plan op de realisatie van woningen, met behoud van de monumentale waarde. In deze tijd van grote woningnood vinden de fraters dit een goed alternatief. De Maas-Jacobs groep zorgt graag dat mensen op een fijne en mooie plek kunnen wonen en werken, en draagt een warm hart toe aan het behoud van de authentieke en historische uitstraling van dorpen en steden.